Альтернатива кукурудзі в посушливих умовах


Альтернатива кукурудзі в посушливих умовах

10.01.2020

Сорго – ідеальна культура в умовах глобального потепління. Сорго чудово використовує вологу завдяки розвинутій кореневій системі, а також своїй здатності регулювати випаровування. Потреба сорго у воді дуже помірна – всього 400-500 мм – культура впевнено почуває себе в стресових умовах.

Сорго невибагливе до добрив. 100-150 кг азоту, 60 кг фосфору, калію достатньо, щоб отримати найкращий результат. Крім того, більша кількість добрив акумулюється в грунті після збору врожаю: 40% азоту, 80-85% калію, 20-30% – фосфору. Кількість внесення визначається рівнем врожаю, який хоче отримати агроном.

Антишкідниковий ефект. Введення сорго в сівозміну зменшує кількість шкідників. Сорго – визнаний борець з нематодами. Також його можна вирощувати в регіонах, де вірує діабротика та макрофоміна.

Агрономічні переваги в сівозміні. Завдяки розвиненій кореневій системі, здатності рости у розповні літа та високій продуктивності біомаси, сорго має певні переваги в сівозміні: захищає грунт влітку, полегшує боротьбу з бур’янами під час наступної сівозміни. Сорго – прекрасний попередник для ярих культур: зменшує ерозію грунту, вилуговування азоту та зберігає структуру грунту.

Крохмаль та жири. Вміст крохмалю та жиру в сорго такий самий як в кукурудзі. Однак, перевага сорго в тому, що воно містить більше білка. Сорго має низький рівень клітковини та незначну різницю від кукурудзи за вмістом амінокислот. Також сорго є джерелом розчинних вітамінів.

Енергетична цінність. Перетравлювальна енергія сорго досить висока – 86% сухої речовини, така сама як перетравлюваність білків та амінокислот.

Свинарство. Перетравлювана енергія сорго практично така сама, як і в кукурудзи – 3931 кКал/кг сухої речовини проти 3924 кКал/кг сухої речовини (джерело: INRA). Свиноматка: сорго – 4002 кКал/кг СР, кукурудза – 4081 кКал/кг СР (джерело: INRA).

Вміст жиру в сорго такий самий, як і в зерні кукурудзи, з більш збалансованими кислотними характеристиками жиру.

Пластичність сорго в раціоні (наприклад, у поєднанні з соєю) дозволює зменшити собівартість тваринної продукції та отримати високоякісний корм.

Птахівництво. Найбільш поширеними зерновими культурами в раціоні свійських птиць є кукурудза, пшениця, жито, рис та сорго. Серед них сорго – найбільш енергетичне зерно.

Велика рогата худоба. Зернові є головним джерелом енергії. Збільшення крохмалю в рубці шлунка підвищує продуктивність тварин. Крім цього, високий вміст крохмалю сорго, такий же як і в кукурудзі, робить його корисним для годівлі ВРХ.

Дійні корови. Пшениця, жито, кукурудза та зернове сорго є потенційним джерелом енергії для дійних тварин.

Зерновий крохмаль є першоджерелом енергії в щоденному раціоні корів для отримання високого рівня виробництва молока. Крохмаль для жуйних необхідний, щоб покращити лактацію та збільшити ефективність виробництва. В даному випадку зернове сорго – визначальний ресурс крохмалю.

По матеріалам компанії “Євраліс Семенс”

Джерело: https://agronom.com.ua/

Задать вопрос

Задайте нам вопрос, используя форму ниже. Наши менеджеры обязательно свяжутся с Вами и ответят на все вопросы

© 2023 СоюзАгроКонсалтинг
Разработка сайта INTOP GROUP